Storytelling!

Ik vertel graag de verhalen van mijn opdrachtgevers. Daarom was ook zo mooi om vanuit Enexis de vraag te krijgen om een verhaal te schrijven over Econexis, een demonstratiehuis in duurzaamheid. Dit stuk (dat samenging met enkele andere uitingen en interviews) is als startpunt gebruikt om allerlei belanghebbenden over Econexis te informeren.

In Zwolle staat een huis…
Met een opvallend rood Scandinavisch uiterlijk. Een kleurrijke uiting om te benadrukken dat het om een bijzonder huis gaat. Een huis als eerbetoon aan de eindeloze mogelijkheden van de natuur. Slim ondersteund door de huidige techniek. Puur woongenot. 

Maak kennis met Econexis
Maak kennis met Econexis, een demonstratiehuis in duurzaamheid. Nee, dit is geen rocket science. Geen fictie. Geen huis van de toekomst. Dit is een huis van nu. Duurzaam, snel, betaalbaar en prefab gebouwd.

Het huis vertelt een duurzaam verhaal
Econexis vertelt een duurzaam verhaal. De gevel is een verhaal. De betonnen kern heeft een verhaal. Als ook de stand van het huis, de plaatsing van de ramen, de gebruikte materialen. De vele verhalen zijn een som der delen. Want alles, maar dan ook alles in dit huis is met en in elkaar verweven.

Samenwerking natuur, techniek en omgeving 
Econexis is een prachtig mooie samenwerking met de natuur, de techniek en de omgeving. Enkele voorbeelden om een indruk te geven: zonnepanelen vangen zonlicht op, papiersnippers zorgen voor isolatie, de energiecomputer anticipeert op prijsschommelingen in het aanbod van  energie en restenergie gaat naar de school om de hoek. 

Energiebesparing ten top
Energiebesparing ten top, overal is aan gedacht. Vloeren en plafonds zijn optimaal geïsoleerd. Geen enkel kiertje in de ramen. Aardwarmte warmt het huis op en koelt het ook af. Overgebleven energie gaat naar de enorme opslagboiler van 5000 liter. Energieverslinders als wasmachine, droger en vaatwasser zijn aangesloten op de smart grid, slimme meter en energiecomputer om ze economisch en milieuvriendelijk te laten draaien. Zelfs de weersverwachting van het KNMI wordt meegenomen. 

Constant binnenklimaat
Resultaat is een constant en prettig binnenklimaat. Comfortabel om in te wonen. In de tuin een grote put om het hemelwater op te vangen. Grijs water, omdat we onze kinderen over tien jaar echt niet meer kunnen verkopen dat we onze wc’s doorspoelen met drinkwater. En natuurlijk staat er een elektrische auto voor de deur. Groen als gras, oplaadbaar via zonnestralen, met een bereik tot driehonderd kilometer.

Om de zintuigen te prikkelen
Esthetisch is Econexis pretentieloos, het interieur draagt bij aan de inhoud. Veel gebroken wit, natuurlijke materialen, kurk op de vloer. Af en toe kleur. Om de zintuigen te prikkelen bijvoorbeeld een felrode muur. Veelal gebruikte meubels. Transparantie voor een ruimtelijk effect. 

Een huis om realistisch te beleven
In Zwolle staat een huis. Een huis dat je moet beleven. Een huis waarin Enexis laat zien dat duurzaamheid realiteit is. Een huis waarin een uitgekiend duurzaam verhaal tot leven wordt gebracht.